iSLAMi GiZLi iLiMLER SiTESi
Vakit Namazınızı Kıldınızmı?

Hoş Geldiniz Forumdaki Konulardan Tam Anlamıyla Faydanalabilmek İçin Giriş Yapınız Uye Degılsenız 1 Dakıkanızı Ayırarak Kayıt Olunuz---ByNoKta
iSLAMi GiZLi iLiMLER SiTESi
Vakit Namazınızı Kıldınızmı?

Hoş Geldiniz Forumdaki Konulardan Tam Anlamıyla Faydanalabilmek İçin Giriş Yapınız Uye Degılsenız 1 Dakıkanızı Ayırarak Kayıt Olunuz---ByNoKta
iSLAMi GiZLi iLiMLER SiTESi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

iSLAMi GiZLi iLiMLER SiTESi

CİNLERE, ŞEYTANLARA, İFRİTLERE ve DİĞERLERİNE, BÜYÜYE VE SİHRE KARŞI İNSANLARIN KALESİ ( SİTEMİZDEKİ HERŞEY ÜCRETSİZ ve KARŞILIKSIZDIR )
 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 İslamda Fal Bakmanın Hükmü...

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
memed
Yeni Üye

Yeni Üye



Mesaj Sayısı : 46
Kayıt tarihi : 03/11/10

İslamda Fal Bakmanın Hükmü... Empty
MesajKonu: İslamda Fal Bakmanın Hükmü...   İslamda Fal Bakmanın Hükmü... Icon_minitimePaz Kas. 28, 2010 10:35 pm


Hadislerde geçen “Fal” sözcüğü, halk arasında bilinen fal değildir. Çünkü o fal İslam’da yasaklanmıştır. Hadisteki “fal” kavramı, "bir şeyi uğur saymak" anlamına gelen bir kavramdır.

“Fal” kelimesinin aslı “fe’l”dir. Bu da, “uğur, talih, baht” mânâlarına gelmektedir. “Tefeül” kelimesi de buradan türetilmektedir ki, “bir şeyi hayra yormak, Allah’tan hayır ve fayda ummak" demektir. Tefeül sünnettir. Peygamberimiz (a.s.m.) tefeülden hoşlanır; teşe’üm olarak bilinen, bir şeyi uğursuz saymaktan da hoşlanmazdı. Tetayyür / teşaum; bir şeyi uğursuz saymak manasınadır.

Hadiste, herhangi bir şeyi (söz gelimi, karganın evin penceresine gelmesi veya ötmesi, horozun zamansız ötmesi, tavuğun ötmesi vs) uğursuz, zararlı saymanın doğru olmadığı ifade edilmiştir. İslam’ın bu hususta cevaz verdiği şey, bazı şeylerden uğurlu bir sinyal, bir müjde almak düşüncesidir. Çünkü, bir şeyi uğursuz saymak, insanın moralini bozar ve söz gelimi: “Tavuk öttü; acaba Allah başımıza bir musibet mi getirir!” diyerek Allah’a karşı suizan etmeye başlar.

Aksine bir şeyi uğurlu saymak, iyilik ve güzelliğe yormak, insanın moralini yüksek tuttuğu gibi, Allah’a karşı da hüsnüzan kapısını açar.

Nitekim, Peygamberimiz (a.s.m) Hudeybiye anlaşması sırasında, müşriklerin temsilcisinin Süheyl adında bir kimse olduğunu duyunca, “Güzel; inşallah işimiz kolaylaşır.” demiş ve kolay/rahat anlamına gelen Süheyl kelimesini güzel bir sinyal olarak değerlendirmiştir.

Bu sebepledir ki, İslam’da bir şeyi uğur saymaya izin verildiği halde, bir şeyi uğursuz saymaya izin verilmemiştir. Çünkü, uğur saymak hayata mutluluk katar; pozitif bakış açısıdır. Uğursuzluk duygusu ise hayatı zehir eder.

Özetlersek; güzel düşünen, her şeyi güzel görür ve hayatından lezzet alır; kötü düşünen, ruhuna kötülükler içirir ve hayatına zehir katar. Şunu unutmayalım ki, feleğin çarkı bizim vehimlerimize göre değil, Allah’ın hikmetine göre dönmektedir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
İslamda Fal Bakmanın Hükmü...
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» islamda sarkı türkü ve calgı sesinin hükmü
» Allah sevdiği kuluna kız çocuğu verir, anlamında bir hadis var mıdır? Kız çocuklarına bakmanın önemi nedir?
» Hadisler'le Fal ve Falcılara Gitmenin Hükmü
» Midye yemenin hükmü nedir helal midir?
» Estağfirullah ellezî lâ ilâhe illâ hû’ demenin hükmü ve fazileti...

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
iSLAMi GiZLi iLiMLER SiTESi :: 

İslamiyet ( Her Müslüman 'a Lazım Din 'i Bilgiler )

 :: İslamiyet Genel
-
Buraya geçin: