Eğir
(Acorus calamus), azakeğeri, ve hazambel olarak da bilinen bu su
bitkisi, genellikle göllerin, su birikintilerinin ve durgun suların
kıyılarında yetişir. Kıyı çamurunda yatay olarak gelişen kökten çıkan
kılıç biçimindeki yapraklar 1 m' ye kadar yükselir. Yassı bir yapıya
sahip olan sapın ortasında, konik biçiminde yeşilden kahverengi- sarıya
kadar değişebilen bir koçan vardır. Çok yıllık, otsu bir bitkidir.
Yaprakları şerit biçiminde, kenarları kıvırcıklı, kokulu ve boyuna
çizgilidir. Çiçekler 5-9 cm uzunlukta bir başak durumunda
toplanmışlardır. 1550 yıllarında Türkiye'den Avrupa'ya tıbbi bitki
olarak götürülmüş ve bu şekilde Avrupa'ya yayılmıştır. Anadolu'da
Sapanca, Yeniçağa ve Beyşehir göllerinin kenarlarında yetişmektedir.
Başparmak kalınlığında ve 1 metre kadar uzun olabilen kökü, tazeyken
kokulu bir acılığa sahiptir. Kurutulduğunda bu etkinlikleri azalır.
İlkbahar başlangıcında veya sonbahar sonunda toplanır. Dış kabuğu
soyulduktan sonra veya soyulmadan güneşte kurutulur. %1,5-3,5 arasında
uçucu yağ taşır. Bu yağda asamil alkol, ögenol ve asaron bulunmaktadır.
(Referans2: Prof. Dr. Turhan Baytop)
Eğir Kökü LeafEğir Kökü Egir3k



Eğir kökü güçlendirici etkileri nedeniyle, yalnızca sindirim sistemi
genel güçsüzlüğünde, mide ve bağırsak gazlarında ve koliklerinde
kullanılmakla kalmayıp, beze ve gut hastalıklarında da büyük bir
başarıyla yardım eder. Tembel midelerin ve bağırsakların
ısıtılmalarında ve salgılardan arındırılmalarında bitki çok
başarılıdır. Metabolizma ve bağırsak tembelliklerinde olduğu kadar,
kansızlık solgunluklarında ve ödemlerde de önerilir. Kilolarını iyi
beslenmemekten ötürü yitirmemiş olan çok zayıf kişiler, eğir kökü çayı
içmeli ve arada sırada, eğir kökü katkılı banyolar alabilirler. Bitki,
iştahsızlığı giderir, böbrek rahatsızlıklarında yardım eder ve tüm
bedenin temizlenmesini sağlar. Hatta son zamanlarda çocuklarda sıkça
görülmeye başlanan, tahıl alerjilerinde bile, eğir çayı yardım eder.
Kurutulmuş kök yavaş yavaş çiğnendiğinde, kişiyi sigara alışkanlığından
kurtarabilir.





Kullanım Biçimleri:

Çay hazırlamak: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış veye öğütülmüş kök,
orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya akşamdan eklenir, gece
boyunca demlenmeye bırakılır, sabahleyin ılıklaştırılır ve süzülür. Çay
içilirken ılık olmalıdır.

Oturma banyosu (Tam Banyo): 200 gr kadar ince kıyılmış eğir kökü,
akşamdan 5 litre soğuk suya eklenir, sabahleyin kaynama derecesine
kadar ısıtılır ve demlenmesi için kısaca beklendikten sonra süzülür ve
banyo suyuna eklenir


Alıntıdır....